Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Μπάχαλο στην Πολεοδομία της Μυτιλήνης…


Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Πολεοδομία της Νομαρχίας, όπως διαπίστωσαν από κοντά οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της Νομαρχιακής παράταξης «Με Ελπίδα και Προοπτική για τα νησιά μας», της μείζονος αντιπολίτευσης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, Μιχάλης Μαμάκος και Ηρακλής Βερβέρης στην επίσκεψη τους στην υπηρεσία. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο σημειώνεται: «Την κατάσταση περιέγραψαν με τα μελανότερα σημεία και οι υπάλληλοι της υπηρεσίας, όπως έχουν κάνει και άλλες φορές στο παρελθόν με υπομνήματα τους. Η Νομαρχιακή αρχή του κ. Βογιατζή, μετά από δύο θητείες της, δεν έχει καταφέρει, ούτε να στελεχώσει τις υπηρεσίες της Νομαρχίας, προκειμένου να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους και να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Άδειες που καθυστερούν να εκδοθούν, λιγοστοί υπάλληλοι που καλούνται να διαχειριστούν ένα τεράστιο όγκο εργασίας και φάκελοι που παραμένουν ανέλεγκτοι, με τους πολίτες όμηρους της ανικανότητας της σημερινής Νομαρχιακής αρχής, να επιτελέσει ακόμα και το απλό έργο της στελέχωσης των υπηρεσιών είναι η πραγματικότητα σήμερα στην Πολεοδομία Λέσβου. Η υποστελέχωση της νευραλγικής αυτής υπηρεσίας έχει επιπτώσεις και στην οικονομική ζωή του τόπου, μία και η καθυστέρηση στην έκδοση αδειών επηρεάζει άμεσα τον κατασκευαστικό κλάδο και δημιουργεί επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.Η κατάσταση στην πολεοδομία δεν είναι άγνωστη στον κ. Νομάρχη και στην παράταξη του έχει καταγγελθεί από πολλούς φορείς, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο, έχει συζητηθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, αλλά παρόλα αυτά τίποτα δεν κάνουν για να βελτιωθεί η κατάσταση. Η μη στελέχωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας από την Νομαρχιακή αρχή, παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες πολιτών, φορέων και τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, γεννά πολλά ερωτηματικά σχετικά με τις σκοπιμότητες που αυτή εξυπηρετεί.»

Νεκρώνει η Λέσβος για το Εφετείο….

Μετά από την κοροϊδία της κυβέρνησης της Ν.Δ. γύρω από το θέμα της ίδρυσης Εφετείου Βορείου Αιγαίου με έδρα την Μυτιλήνη οι φορείς της Λέσβου προχωρούν σε παλλεσβιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου. Οι δικηγόροι της Λέσβου από τις αρχές Νοεμβρίου με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης βρίσκονται σε αποχή από τα καθήκοντα τους.
Η απόφαση για κινητοποιήσεις ελήφθη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Νομάρχη Παύλου Βογιατζή, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Ωστόσο στην σύσκεψη δεν είχαν προσκληθεί αρκετοί φορείς. Από τη Συντονιστική Επιτροπή αγώνα των δικηγόρων παρέστησαν οι Άρης Ελευθερίου και ο Αντώνης Πρίµος.
Στα πλαίσια των αποφάσεων που προέκυψαν από τη συνάντηση των φορέων του Νομού Λέσβου στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, σε ότι αφορά την Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποφασίστηκε από την ΤΕΔΚ η συμμετοχή των Δήμων του Νομού στις κινητοποιήσεις για τη δημιουργία Εφετείου στη Λέσβο με κλείσιμο των Δήμων την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008 και συμμετοχή των Δημάρχων, των Δημοτικών Συμβούλων και των δημοτών στη συγκέντρωση έξω από το Δικαστικό Μέγαρο στη Μυτιλήνη στις 08.45 και στην πορεία που θα ακολουθήσει.

Για την πολιτική κουλτούρα των blogs….

Στο τεύχος Νοεμβρίου του Monthly Review δημοσιεύονται τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το καλοκαίρι το περιοδικό σε συνεργασία με την εταιρία δημοσκοπήσεων VPRC, για την πολιτική κουλτούρα των μπλογκς στην Ελλάδα σήμερα. Ακολουθούν τα βασικά συμπεράσματά τους με τα οποία δεν συμφωνούμε κατ΄ ανάγκη. Τα δημοσιεύουμε όμως στο πλαίσιο του γενικότερου προβληματισμού όλων μας:
Τα κύρια χαρακτηριστικά που συνθέτουν τη φυσιογνωμία των bloggers στην Ελλάδα του 2008 είναι: Άνδρες, ανώτερης μόρφωσης, μάλλον εξασφαλισμένης κοινωνικής ένταξης, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και φοιτητές, με ενδιαφέρον για την πολιτική, με υψηλό δείκτη παρακολούθησης της δημόσιας σφαίρας, δυσαρεστημένοι από τη λειτουργία της δημοκρατίας και την ποιότητα της πολιτικής ενημέρωσης που παρέχεται σήμερα στην Ελλάδα, ενεργοποιημένοι, ωστόσο, κοινωνικά πολίτες,
Πρόκειται, όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας, για μια «άλλη κοινωνία», μια «αντικοινωνία» που αντιπαραβάλλεται σε όλες τις μορφές της κυρίαρχης πολιτικής συμπεριφοράς. Όλοι οι σχετικοί δείκτες που παρουσιάζονται στην έρευνα (δείκτης ιδεολογικών τοποθετήσεων, δείκτης «πολιτισμικού φιλελευθερισμού», δείκτης «οικονομικού φιλελευθερισμού», δείκτης «ατομικισμού / συλλογικότητας») πιστοποιούν την τοποθέτηση του ειδικού αυτού πληθυσμού σε ένα πεδίο που έρχεται σε ριζική αντιπαράθεση με τις κυρίαρχες τοποθετήσεις της ελληνικής κοινωνίας.
Το γεγονός αυτό πιστοποιεί και από αυτήν την πλευρά, ότι μια βασική διαίρεση που χαρακτηρίζει τη σημερινή ελληνική κοινωνία εντοπίζεται μεταξύ ενός «νέου κοινωνικού σώματος» και ενός «παλαιού κοινωνικού σώματος». Η διαίρεση αυτή δεν παραπέμπει απλώς (αν και την εμπεριέχει) σε μια διάκριση «ηλικίας» ή «τεχνολογικών - ιντερνετικών δεξιοτήτων» ή ακόμα και μορφών ένταξης στον εργασιακό τομέα. Είναι, επιπλέον, μια διαίρεση σε βασικούς ιδεολογικούς και αξιακούς προσανατολισμούς, σε τρόπους και μορφές αξιολόγησης του δημόσιου χώρου και των κεντρικών πολιτικών επιλογών, σε τρόπους πολιτικής συμμετοχής και παρέμβασης στη δημόσια σφαίρα.
Το blogging αποτελεί για την κοινωνική αυτή ομάδα τρία πράγματα, τρόπο έκφρασης, μορφή πολιτικής συμμετοχής και χώρο δημοσιοποίησης ιδεών και «προσωπικών» απόψεων. Εμφανίζεται να υποκαθιστά την «παλαιότερη» συμμετοχική πρακτική της κομματικής (πολιτικής) στράτευσης, από μεγάλο δε μέρος του πληθυσμού αυτού (44%) εκφράζεται η άποψη ότι τα blogs έχουν τη δύναμη να αλλάξουν το κοινωνικο-πολιτικό σκηνικό της χώρας. Πιστεύεται, επίσης, ότι στο μέλλον θα έχουν τη δύναμη να προκαλούν μαζικές κοινωνικές κινητοποιήσεις (34%) και να αποτελούν το κύριο μέσο αντικειμενικής πολιτικής ενημέρωσης (21%).
Βρισκόμαστε πιθανόν μπροστά σε μια νέα δυναμική πολιτικής επικοινωνίας και κοινωνικής ενεργοποίησης. Η κρίση της δημοκρατίας και των αντιπροσωπευτικών θεσμών, η χαμηλή αξιοπιστία του κομματικού συστήματος και των κομμάτων, η κρίση εμπιστοσύνης στην πολιτική ενημέρωση, η απαξίωση του ενημερωτικού και πολιτισμικού τηλεοπτικού προϊόντος τροφοδοτούν την καθημερινότητα του blogging, αλλάζοντας σταδιακά όλη την ιδεολογικο-πολιτική χαρτογράφηση των μέσων επικοινωνίας, αλλά και της πολιτικής κουλτούρας. Τα ερωτήματα που θέτει η «πολιτιστική επανάσταση» των blogs είναι σημαντικά: Πόσος (πραγματικός) χώρος θα απομείνει σε λίγο καιρό στο τηλεοπτικό ενημερωτικό προϊόν; Πόσο εφικτή θα είναι η ανάκαμψη των εφημερίδων και υπό ποίους όρους μπορεί να συμβεί πιθανόν αυτό; Πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα παραδοσιακά Μέσα Ενημέρωσης στο να εκφράσουν και να εκπροσωπήσουν τις νέες κοινωνικές ταυτότητες και πρακτικές; Διαμορφώνεται μήπως ένας νέος, ανεξάρτητος από την πολιτική και την οικονομική εξουσία κοινωνικός χώρος, εντός του οποίου συγκροτούνται αναμειγνυόμενες πολλαπλές κοινωνικές ταυτότητες, πολύμορφες αλλά πάντοτε «αντιεξουσιαστικές» πολιτικές ιδέες και, κυρίως, νέες μορφές κοινωνικής συσπείρωσης και κινητοποίησης;
Τα στοιχεία της έρευνας, τουλάχιστον για το τελευταίο ερώτημα, απαντούν καταφατικά. Οι ενδείξεις που προκύπτουν οδηγούν στη διαπίστωση ότι οι αλλαγές που εγκυμονούνται στην ελληνική κοινωνία θα είναι στα επόμενα χρόνια βαθύτατες. Απομένει να αποκρυσταλλωθεί η μορφή τους και η θεσμική τους συγκρότηση.
Πατήστε εδώ για να δείτε τη διαγραμματική παρουσίαση της έρευνας
Περισσότερα για τη μηνιαία επιθεώρηση MONTHLY REVIEW στο http://www.monthlyreview.gr/