Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Επανέρχεται ο Νίκος Σηφουνάκης για τους χέρσους χώρους της μαρίνας Μυτιλήνης…

Με ερώτηση που κατέθεσε την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008 προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ο Βουλευτής Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης επανέρχεται στο θέμα των εγκαταλελειμμένων χέρσων χώρων της Μαρίνας Μυτιλήνης- που έχουν μετατραπεί σε χώρους εναπόθεσης ακινητοποιημένων αυτοκινήτων και σκουπιδιών – και της μη παραχώρησης του αδόμητου νότιου τμήματος στο Δήμο Μυτιλήνης. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :
«Στην παραλία Μακρύ Γιαλός, ακριβώς στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης βρίσκεται η ΜΑΡΙΝΑ, μια σημαντικότατη για όλο το νησί αλλά και το Αιγαίο, δημόσια υποδομή. Επανέρχομαι στο θέμα της άθλιας κατάστασης που επικρατεί σε παρακείμενο αδόμητο χώρο και που η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου απαξιεί να απαντήσει στο επί οκτώ χρόνια αίτημα του Δήμου Μυτιλήνης για παραχώρηση του, προκειμένου να αναπλασθεί. Επειδή, στην από 3 Σεπτεμβρίου ερώτηση μου, δεν έλαβα καμία απάντηση, σας επανέρχομαι με την παρούσα ερώτηση και συγκεκριμένα:
Νότια της ΜΑΡΙΝΑΣ βρίσκεται αδιαμόρφωτος χέρσος χώρος που έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο και χώρο εναπόθεσης εγκαταλειμμένων αυτοκινήτων. Για την ανάπλαση του παραπάνω αδόμητου χώρου έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη από το Δήμο Μυτιλήνης. Για την εκτέλεση των έργων αναβάθμισης είναι αναγκαίο να παραχωρηθεί από την ΚΕΔ ο χώρος στο Δήμο Μυτιλήνης. Κατά την θητεία μου στο Υπουργείο Αιγαίου είχε δρομολογηθεί η ένταξη στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου του έργου της συνολικής αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου της ΜΑΡΙΝΑΣ ως ενιαίου συνόλου. Δυστυχώς οι προσπάθειες μου αυτές, μετά το 2004, όχι μόνο δεν βρήκαν ανταπόκριση, αλλά κανείς απ’ τους εκπροσώπους των εμπλεκομένων φορέων δεν έπραξε το παραμικρό, ούτε καν είχαν την ευαισθησία να μου απαντήσουν έστω και τηλεφωνικώς. Χαρακτηριστικά αναφέρω τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΚΕΔ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο τους οποίους οσάκις κι αν αναζήτησα δεν ανταποκρίθηκαν, ούτε καταδέχθηκαν να απαντήσουν πότε στα τηλεφωνήματά μου. Ο Δήμος Μυτιλήνης έχει επανειλημμένα εγγράφως ζητήσει την παραχώρηση του χώρου τα τελευταία οκτώ χρόνια προκειμένου να προχωρήσει στη δενδροφύτευση, πλακόστρωση, φωτισμό κ.α. του αδόμητου αυτού χώρου.
Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος, ο οποίος αν αξιοποιείτο σήμερα, το ευαίσθητο αυτό τμήμα στο κέντρο της Μυτιλήνης, από σκουπιδότοπος θα είχε μετατραπεί σε όαση δροσιάς, ιδανικός χώρος αναψυχής των δημοτών και θα αναβαθμιζόταν το μεγάλο έργο της ΜΑΡΙΝΑΣ που σήμερα ασφυκτιά και υποβαθμίζεται από την εγκατάλειψη που κυριαρχεί στον περιβάλλοντα χώρο της Μαρίνας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Για ποιους λόγους η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) ολιγωρεί και δεν παίρνει τις αποφάσεις εκείνες που απαιτούνται, - της παραχώρησης στο Δήμο Μυτιλήνης μιας αδόμητης μικρής έκτασης, χωρίς προοπτική αξιοποίησης- ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί απ’ τους αρμόδιους φορείς το έργο ανάπλασης νότια της Μαρίνας (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Δήμος Μυτιλήνης, Λιμενικό Ταμείο Λέσβου) σύμφωνα με την εκπονηθήσα μελέτη, η οποία έχει κοινοποιηθεί στην Κ.Ε.Δ., αλλά συνηγορεί με την ολιγωρία της στη διατήρηση μιας άθλιας κατάστασης;
2. Προτίθεστε να δώσετε εντολή στην σε μακάρια κατάσταση ευρισκόμενη Διοίκηση της Κ.Ε.Δ. που για άλλες περιπτώσεις – βλέπε Βατοπέδιο – λειτούργησε ταχύτατα, να απαντήσει επιτέλους στο Δήμο και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες παραχώρησης του συγκεκριμένου αδόμητου χώρου;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: